Liječenje alergija

Pravilan način liječenja alergije je zasnovan na vašoj medicinskoj historiji, rezultatima vaših alergo testova i ozbiljnosti vaših simptoma. Može uključivati tri vrste terapije: izbjegavanje alergena, korištenje lijekova i imunoterapija (unos alergena kroz injekciju ili stavljanjem pod jezik).


Kako izbjeći alergene?

Najbolji način da prevenirate simptome i ograničite potrebu za lijekovima je da izbjegavate alergene što je više moguće. Pod izbjegavanjem alergena se misli na uklanjanje izvora alergena iz vašeg doma i okruženja. Također, možete smanjiti simptome na inhalatorne alergene tako što ćete svakodnevno ispirati nos.


Koji se lijekovi koriste u borbi protiv alergija?

Neki ljudi ne koriste lijekove zbog uvjerenja da njihovi simptomi nisu ozbiljni do te mjere. Ovaj vid razmišljanja može dovesti do ozbiljnih infekcija sinusa i uha. Ne preuzimajte rizik! Postoji mnogo sigurnih lijekova i na tržištu Bosne i Hercegovine koji olakšavaju simptome alergije. Neki od tih lijekova su:

Nazalni kortikosteroidi u vidu sprejeva za nos. Smanjuju otok koji za simptom ima nos koji je zapušen, iritira i koji curi.

Antihistaminici blokiraju histamin, okidač alergijske reakcije. Mogu ublažiti kihanje, iritaciju, curenje nosa i urtikariju. Nalaze se u raznim oblicima, kao što su tablete, sirupi ili sprejevi za nos. Koriste se za sezonske ali i alergene iz zatvorenog prostora.

Stabilizatori mastocita blokiraju otpuštanje histamina. Mogu pomoći kod curenja nosa, iritiranih i vodenastih očiju. Dostupni su u obliku kapi za oči i sprejeva za nos.

Lijekovi protiv kongestije ili zapušenosti. Smanjuju zapušenost tako što se povlači otok sluznice nosa. S ovom vrstom lijekova treba biti oprezan obzirom da korištenje duže od tri dana za redom može uzrokovati pogoršanje prijašnjeg stanja.

Kortikosteroidi (kreme i masti) ublažavaju svrbež i iritaciju, te zaustavljaju širenje osipa. Ukoliko vaš osip ne prolazi nakon sedam dana korištenja kreme, posjetite ljekara. Kortikosteroidi nisu isto kao anabolički steroidi koji se koriste ilegalno, a upotrebljavaju ih neki sportisti u procesu gradnje mišićne mase.

Oralni kortikosteroidi se propisuju kako bi smanjili otok i prekinuli ozbiljne alergijske reakcije. Važno je znati da ovi lijekovi mogu imati ozbiljne neželjene efekte, te je važno kontinuirano posmatranje od strane ljekara sve dok uzimate oralne kortikosteroide. Oralni kortikosteroidi nisu isto kao anabolički steroidi koji se koriste ilegalno, a upotrebljavaju ih neki sportisti u procesu gradnje mišićne mase.
 
Adrenalin ili epinefrin je neophodan i najvažniji lijek koji se daje tokom po život opasne anafilakse ( ozbiljne alergijske reakcije). U mnogim zemljama se propisuje pacijentu u obliku injekcije koju svaki pacijent može sam aplicirati, ukoliko je neophodno. U Bosni i Hercegovini to nije slučaj, te je svijest o ozbiljnosti alergijskih reakcija još uvijek na nezavidnom nivou. Da bi reagovao, adrenalin se mora dati u prvim minutama ozbiljne alergijske reakcije. Tretira po život opasne alergijske reakcije na hranu, ubod insekata, lateks i lijekove.

PRVA POMOĆ KOD ANAFILAKSE

Ukoliko mislite da doživljavate anafilaksu, upotrijebite injekciju adrenalina (ako imate) i pozovite hitnu pomoć (124). Ne odgađajte! Ne koristite antihistaminike umjeto adrenalina. Najučinkovitija i najbolja terpapija za anafilaksu je adrenalin. Neki lijekovi za prehladu mogu često biti okidač asmatičnog napada. Mnogi od lijekova uključuju aspirin ili neki drugi nesteroidni protivupalni lijek (NSAID). Prije uzimanja bilo kakvih lijekova, konsultujte svog ljekara.

Šta je imunoterapija?

Imunoterapija ili hiposenzibilizacija je opcija liječenja za neke pacijente sa alergijama. Postoje dvije uobičajene vrste imunoterapije. Injekcije i kapi koje se stavljaju pod jezik (SLIT).

Injekcije uključuju unos alergena s kontinuiranim povećanjem doze. Pacijent postaje manje osjetljiv na specifični alergen. Injekcije su se dobro pokazale kod pacijenata sa alergijama na polen, neke životinje, prašinu, ujed insekata, te kod pacijenata sa astmom. Također, injekcije nisu imale željeno dejstvo kod alergija na hranu, lijekove, perje kao niti kod urtikarije i ekcema.

SLIT (kapi pod jezik) je drugi način liječenja određenih alergija gdje alergolozi daju pacijentima male doze alergena ispod jezika.  Ovaj vid izlaganja alergenu poboljšava toleranciju na određenu supstancu i smanjuje simptome. SLIT je poprilično siguran i efikasan način liječenja nazalnih alergija i astme. 

Alergija na hladnoću

Alergija na hladnoću

Zima se smatra razdobljem mirovanja kad je riječ o sezonskim alergijama, no, upravo su zimski mjeseci pogodni za alergiju na…

Alergotestovi

Alergotestovi

Postoje različiti alergotestovi tj. testovi za određivanje alergena. Neki od najučestalijih su: test ubodom lancetom (prick), test unošenjem alergena u…

Sve o inhalatorima i inhalacijama

Sve o inhalatorima i inhalacijama

Šta je inhalator? Inhalator je uređaj namijenjeni osobama koje imaju zdravstvenih tegoba s disajnim putevima kao što su astma, bronhitis,…

Alergijski kolitis

Alergijski kolitis

Šta je alergijski kolitis? Alergijski kolitis je stanje kada bebin imuni sistem pretjerano reaguje na proteine koji se nalaze u…

Atopijski dermatitis / Neurodermitis

Atopijski dermatitis (AD) je upalna atopijska bolest kože kod osoba s nasljednom sklonošću atopijskim bolestima (rinitis, konjunktivitis, astma, kolitis). Sinonimi…

Hrana u kojoj se krije gluten

Hrana u kojoj se krije gluten

Više od 55 bolesti je povezano sa alergijom na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i mnogim…

Pročitajte sastav proizvoda na pakovanju ako ste alergični na određenu hranu

Pročitajte sastav proizvoda na pakovanju ako ste alergični na određenu hranu

Kada je osoba alergična na određenu hranu, najbolje rješenje je izbjegavati konzumiranje te hrane. Međutim, dosta proizvoda sadrži mnogo sastojaka…

Tablete protiv žgaravice u trudnoći povećavaju šanse za razvoj astme kod djeteta

Tablete protiv žgaravice u trudnoći povećavaju šanse za razvoj astme kod djeteta

Prema istraživanjima, uzimanje tableta protiv žgaravice u trudnoći znatno utječe na povećanje rizika od razvoja astme kod djeteta. Otkriveno je…

Joga ublažava simptome astme

Joga ublažava simptome astme

Određene joga poze mogu ublažiti simptome astme i olakšati život oboljelim osobama. Prvenstveno je riječ o položajima "ratnik" i "drvo".…

Dječija astma povezana sa količinom vitamina E kod majke

Dječija astma povezana sa količinom vitamina E kod majke

Naučnici su otkrili povezanost između razine vitamine E kod majke i šanse da će njeno dijete razviti astmu u djetinjstvu.…

Newsletter

Ukoliko ne želite propuštati vijesti iz naše klinike, prijavite se za newsletter.