nedjelja, 02 Decembar 2018 20:24

Astma i fizičke aktivnosti

Astma prouzrokovana umorom odnosno naporom je posebna vrsta astme, čiji se simptomi javljaju usljed napornih fizičkih aktivnosti.

Ova varijanta astme javlja se zbog tjelesnog napora koji kod osjetljivih osoba izaziva bronhospazam - prolaznu opstrukciju disajnih puteva, koja se obično javlja 5 do 15 minuta nakon završetka intenzivne tjelesne aktivnosti ili odmah po njenom završetku. Karakteriziraju ga kašalj i otežano disanje te stezanje u prsima tijekom ili nakon tjelesnog opterećenja.

Ranije se smatralo da se osobe oboljele od astme ne trebaju baviti fizičkim aktivnostima, ali sada se čak preporučuje fizička aktivnost uz kontrolu simptoma astme.

Prilikom treninga potrebno je obratiti pažnju na stanje okoline i vlastito fizičko stanje. U stanje okoline ubrajamo hladan zrak, suh zrak, smog, pelud, zagađenost zraka, umor, stres i respiratorne infekcije. Ovo su faktori koji u kombinaciji s tjelesnim naporom višestruko povećavaju šanse za napad astme.

Uz pravilan program liječenja, astma se kod većine bolesnika dobro kontroliše da bolesnik može bez ograničenja sudjelovati u fizičkim aktivnostima. Preporučuju se hodanje, lagana vožnja biciklom, joga, golf, gimnastika, kao i trčanje na kratke udaljenosti.

 

Boja u dječijim sobama izaziva astmu

Boja u dječijim sobama izaziva astmu

Djeca koja spavaju u sobama u kojima se nalaze predmeti iz kojih isparavaju farba i boje (platinska grupa elementa), podložnija…

Da li je astma nasljedna?

Da li je astma nasljedna?

Velika dilema i nedoumica kod mnogih jeste pitanje „Da li je astma nasljedna bolest?“ Odgovor je da! Međutim, može se…

Alergija na cimet

Alergija na cimet

Iako je cimet ukusan začin koji ima brojne prednosti i sve više se koristi, moguće je da dođe do alergijske…

Atopijski dermatitis nije prenosiv

Atopijski dermatitis nije prenosiv

Kod gotovo 80% djece koja imaju atopijski dermatitis roditelji su također patili od iste bolesti. Atopija nastaje usljed duboke promjene…

Alergija – šta jesti?

Alergija – šta jesti?

Sve više ljudi ima problem sa raznim alergijama i ne zna kako da se nosi s njima. Cijeli način života…

Newsletter

Ukoliko ne želite propuštati vijesti iz naše klinike, prijavite se za newsletter.