Alergija na lateks

Alergija na lateks je reakcija na određene proteine koji se nalaze u prirodnom, gumenom lateksu. Prirodni lateks se proizvodi iz tekućine koja je nalik mlijeku, a nalazi se u kaučukovcu. Lateks se može pronaći u mnogim proizvodima, a neki od njih su baloni, gumene rukavice, gumene kuglice i trakice, zavoji i slično.

Alergijska reakcija se pojavljuje ako se nađete u dodiru s lateksom ili ako udahnete čestice lateksa. Simptomi variraju od blagih do teških. Blagi simptomi uključuju svrab, crvenilo kože, osip, dok jače izraženi simptomi uključuju kihanje, curenje nosa, svrbež, suzne oči, grebanje u grlu, otežano disanje i kašalj. Najozbiljnija alergijska reakcija na lateks je anafilaktička reakcija.

Kod alergije na lateks, imuni sistem prepoznaje lateks kao štetnu tvar te aktivira određene stanice koje stvaraju imunoglobulin E (IgE) radi borbe protiv komponenata lateksa. Sljedeći put kada dođete u kontakt s lateksom, IgE antitijela detektiraju prisutnost i signaliziraju vašem imunom sistemu da ispusti histamine i druge hemijske spojeve u vaš krvotok. Što ste više izloženi, veće su šanse da će se pojaviti alergijska reakcija na lateks.

Ne postoji lijek za alergiju na lateks, osim prevencije i izbjegavanja dodira s lateksom. Također, postoje lijekovi koji ublažavaju simptome.  Ukoliko ste alergični na lateks, postoji mogućnost da ste alergični i na avokado, banane, lješnjak, kivi, mrkvu, jabuke, papaju, krompir, paradajz ili dinju.

Sintetički lateks nema isti sastav kao pravi lateks te ne izaziva alergijske reakcije.

Izvor: http://www.aafa.org/latex-allergy/

 

Boja u dječijim sobama izaziva astmu

Boja u dječijim sobama izaziva astmu

Djeca koja spavaju u sobama u kojima se nalaze predmeti iz kojih isparavaju farba i boje (platinska grupa elementa), podložnija…

Da li je astma nasljedna?

Da li je astma nasljedna?

Velika dilema i nedoumica kod mnogih jeste pitanje „Da li je astma nasljedna bolest?“ Odgovor je da! Međutim, može se…

Alergija na cimet

Alergija na cimet

Iako je cimet ukusan začin koji ima brojne prednosti i sve više se koristi, moguće je da dođe do alergijske…

Atopijski dermatitis nije prenosiv

Atopijski dermatitis nije prenosiv

Kod gotovo 80% djece koja imaju atopijski dermatitis roditelji su također patili od iste bolesti. Atopija nastaje usljed duboke promjene…

Alergija – šta jesti?

Alergija – šta jesti?

Sve više ljudi ima problem sa raznim alergijama i ne zna kako da se nosi s njima. Cijeli način života…

Newsletter

Ukoliko ne želite propuštati vijesti iz naše klinike, prijavite se za newsletter.