Šest savjeta za održavanje atopijskog dermatitisa u zimskom periodu

Niska vlažnost zraka, uobičajena u mnogim dijelovima svijeta, tokom zime može uzrokovati suhu, nadraženu kožu, a onda se može pojaviti ekcem.

Donosimo vam savjete koji će vam pomoći da koža ostane hidratizirana tokom zime ili u uslovima suhog zraka.

1. Koristite ovlaživač zraka. On može spriječiti isušivanje i pucanje kože, kao i svrab. Jeftinija alternativa za ovlaživač jeste da stavite zdjelu vode u svaku sobu. Ali pazite, to je odlično za razvoj bakterija, stoga svakako mijenjajte vodu u zdjelama svaki dan.

2. Prebacite se na hidratantnu kremu na bazi ulja i često hidratizirajte kožu. Što više ulja sadrži krema, učinkovitije vas štiti od gubitka vlage. Masti i ulje su naročito korisni kada je vlažnost zraka niska. Međutim, te kreme se ne smiju koristiti na dijelovima tijela koji su skloni zagrijavanju i znojenju.

3. Prije izlaska vani, nanesite teški sloj hidratantne kreme za sunčanje širokog spektra sa SPF 15 ili više, na lice, ruke i bilo koju drugi dio tijela koji može biti izložen. Krema za sunčanje je važna u zimskim mjesecima, jer su sunčeve zrake prisutne tokom cijele godine. Danas je dostupno nekoliko proizvoda koji kombinuju uljnu, hidratantnu kremu s kremom za sunčanje.

4. Oblačite se slojevito. Najčešći pokretači  svraba su znojenje i pregrijavanje. Nošenje slojevite odjeće omogućava skidanje po potrebi, kako bi se spriječilo pregrijavanje.

5. Nosite rukavice. Zaštita ruku od hladnog zraka i niske vlažnosti igra važnu ulogu u prevenciji i kontroli atopijskog dermatitisa. Uvjerite se da su rukavice izrađene od materijala koji ne iritira vašu kožu. Neki pacijenti nose pamučne rukavice, a preko njih kožne ili rukavice od nekog drugog, toplog materijala.

6. Odmah skinite mokru odjeću i obuću sa sebe. Mokri odjevni predmeti mogu iritirati vašu kožu te izazvati razvoj ili pogoršanje atopijskog dermatitisa.

Izvor: https://nationaleczema.org/six-tips-for-keeping-eczema-calm-in-winter/

 

Boja u dječijim sobama izaziva astmu

Boja u dječijim sobama izaziva astmu

Djeca koja spavaju u sobama u kojima se nalaze predmeti iz kojih isparavaju farba i boje (platinska grupa elementa), podložnija…

Da li je astma nasljedna?

Da li je astma nasljedna?

Velika dilema i nedoumica kod mnogih jeste pitanje „Da li je astma nasljedna bolest?“ Odgovor je da! Međutim, može se…

Alergija na cimet

Alergija na cimet

Iako je cimet ukusan začin koji ima brojne prednosti i sve više se koristi, moguće je da dođe do alergijske…

Atopijski dermatitis nije prenosiv

Atopijski dermatitis nije prenosiv

Kod gotovo 80% djece koja imaju atopijski dermatitis roditelji su također patili od iste bolesti. Atopija nastaje usljed duboke promjene…

Alergija – šta jesti?

Alergija – šta jesti?

Sve više ljudi ima problem sa raznim alergijama i ne zna kako da se nosi s njima. Cijeli način života…

Newsletter

Ukoliko ne želite propuštati vijesti iz naše klinike, prijavite se za newsletter.